Saturday, July 31, 2010

BISKUT RAYA ITAS DELIGHT 2010



COKLAT SESAME

A.

100 GM BUTTER
1/2 SBESAR SHORTENING
50 GM GULA KASTOR
1/2 STEH ESEN VANILLA

B.

40 GM NESTUM, KISAR HALUS
10 GM BIJAN, BAKAR TERLEBIH DAHULU
25 GM TEPUNG JAGUNG
15 GM TEPUNG UBI
130 GM TEPUNG GANDUM

HIASAN: COKLAT MASAKAN HITAM
COKLAT MASAKAN PUTIH
SENDING SUGAR GOLD COLOUR

1. PANASKAN OVEN 160C
2. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A HINGGA SEBATI DAN RATA
3. MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN B DAN GAUL SEBATI MENJADI DOH
YANG LEMBUT.
4. CANAI DAN TERAP DOH TERSEBUT DENGAN ACUAN BULAT.
5. ATURKAN DI ATAS DULANG PEMBAKAR.
6. BAKAR SELAMA 25 MINIT DAN SEJUKKAN.
7. CELUPKAN SETENGAH BAHAGIAN BISKUT DENGAN COKLAT PUTIH DAN
TABURKAN DENGAN GULA HIASAN. DAH KERING BARU DICELUP SEBELAH
LAGI DENGAN COKLAT MASAKAN HITAM

No comments: